Opvoedpunt Leeuwarden

sinterklaas

Zo vertel je de waarheid over Sinterklaas

Spoiler alert: Sinterklaas bestaat niet. De meeste volwassenen kunnen het moment nog voor de geest halen dat de zeepbel werd doorgeprikt. Reden genoeg om met de Sint in aantocht na te gaan, hoe je je kind het beste voorbereid op deze harde werkelijkheid.

Want hoe vertel je je kind eigenlijk dat Sinterklaas niet bestaat? We vragen het Nynke Koster van Opvoedpunt Leeuwarden, dé plek waar gratis je al jouw opvoedvragen kunt stellen. “Er is geen vast moment om de waarheid over Sinterklaas te vertellen”, legt ze uit. “Dat is bij ieder kind anders, omdat elk kind zich anders ontwikkelt. Vanaf je kleuterperiode, dus vanaf ongeveer je vijfde jaar, kun je fantasie en werkelijkheid uit elkaar halen en dat is nodig voor het kind om het verhaal achter de Sint te begrijpen.” Wanneer je je kind ziet twijfelen en hij gerichte vragen begint te stellen, is dat volgens de pedagoge het moment om daarop aan te haken.

Niet extra liegen

“Spreek ze niet tegen en ga niet extra liegen om het verhaal in stand te houden. Maar denk met ze mee en kaatst de vragen terug: hoe denk jij dan dat het paard op het dak kan lopen? Laat het kind zelf nadenken hierover en kijk goed welke signalen ze afgeven. Vinden ze het moeilijk te begrijpen of hebben ze al een duidelijk vermoeden?” Kortom, volg je gevoel hierin. Liegen over Sinterklaas is niet schadelijk. Het zijn mooie verhalen die je je kind vertelt, waarmee je zijn fantasiewereld voedt waar ze hun eigen draai aangeven. Het kan wel nadelig worden als je als ouder het Sinterklaasverhaal pertinent instant wil houden. “Als je extra gaat liegen, kan dat je kind onzeker maken. Juist als ze hun twijfel beginnen te uiten”, stelt Koster.


Verdrietig zijn mag

Het is echter per kind afhankelijk hoe het reageert op het nieuws dat Sinterklaas niet echt bestaat. Even verdrietig zijn, is niet erg, aldus het Opvoedpunt. Ook moeten ze een stukje van hun fantasiewereld opgeven en dat kan ook voor verdriet zorgen. “Het is een stukje volwassen worden. Wat daarbij kan helpen is te benadrukken dat het juist stoer is dat je kind het al weet en ze te vragen te helpen met bijvoorbeeld een gedichtje schrijven of de cadeaus uitzoeken voor het jongere broertje of zusje. Op die manier kunnen ze het verhaal toch gewoon meebeleven en er plezier uithalen.” Moeilijk is dat niet. Op die leeftijd liggen de werkelijkheid en de belevingswereld nog heel dichtbij elkaar. “Het is een grijs gebied waar ze tussen moeten schakelen. Je ziet soms zelfs dat ze er zo in opgaan, dat ze het bijna weer gaan geloven. Want ook al heb je ze de waarheid vertelt: in het begin blijft het spannend en écht.” Maar hoe zit het als ze vragen hebben over de Pieten? Bij het Sinterklaas-journaal huppelen al jaren roetvoegpieten rond, terwijl ze in Leeuwarden dit jaar voor het eerst een alternatief voor Zwarte Piet introduceren. Namelijk de Grijze Piet. “Ik geloof niet dat er een kind is dat moeilijk doet over de kleur van de Pieten. Dat bleek wel toen er een paar jaar geleden ook regenboogpieten waren. Het gaat ze puur om het feest en het verhaal.”

Maak het niet te groot

Samenvattend stelt Nynke Koster dat je het als ouder dus vooral niet te groot moet maken. “Sommige ouders hebben er zelf moeite mee, omdat het een stukje loslaten is. Maar hoe groter je dit maakt, hoe dramatischer de ervaring wordt voor je kind. Dus kijk en luister naar je zoon of dochter. Die geeft wel aan wanneer die er klaar voor is. Want eigenlijk zijn zij degene die hier zelf de keuzes in maken.”

Verschenen op de website van Rondom Vandaag op 20 november 2020.